Üres és szürke szövegelés helyett

beszédes céges szövegek

Adatgyűjtés és szövegírás idő és emberhiánnyal küzdő vállalkozások számára 

Képzelje el, hogy minden, cégénél készülő hosszabb szöveg rendezett és érthető formában, időre elkészül. Jó érzés ránézni, könnyű a tartalommal azonosulni. A stílus laza, de mégis szakmai. A szavak és a mondatok gördülékenyen vezetnek át a mondandón. Hatásukra a cég lendületesnek és elevennek tűnik.

A vállalkozás  vevőivel és üzleti partnereivel is könyebbé válik a kapcsolattartás és a mindennapi kommunikáció.

Ez azonban csak úgy lehetséges, ha van a cégnél, aki elkészíti ezeket az írásokat.

És

illető pontosan tudja, hol és hogyan gyűjtsön anyagot a szövegekhez és azt milyen formába rendezze.

A cége érthető lehetne!

A vevők, a partnerek vagy akár a munkatársak számára is.

Ennek elérése csak egy döntésen múlik.

Nem, nem kell cégvezetőként félretenni a napi teendőket és nekiülni a tartalomgyártásnak.

Nem kell a megfelelő adatok összegyűjtésére sem napokat áldoznia.

Nem kell éveket várni egy jó kaliberű szövegíró kinevelésére sem.

Akkor?

Át kell adni a feladatot egy olyan személynek, aki kifejezi, megfogalmazza, szavakba önti a céget, annak tevékenységét.

Bemutatja milyen háttér sztorik, milyen érzések, milyen eredmények állnak mögötte.

Mitől és hogyan működik?

 

Nem hiszi el, hogy egy külsős ezt megoldhatja?

Tényleg úgy gondolja, aki nem dolgozik a cégnél, az csak mellédumálhat, mert nem érti a vállalatot?

 

Higgye el,

nem Ön az egyetlen, aki cégvezetőként egy-egy újabb céges tanulmány, éves jelentés, tájékoztató anyag összeállítása előtt a fejét fogja hümmögve: hogyan lesz ez ismét megoldva?

Ki lesz az a munkatárs, aki képes a feladat elvégzésére és a munkaidejébe is belefér?

Ki fogja összegyűjteni a háttéranyagot és kinézetre is vállalható céges dokumentumba rendezni azt?

 

A kérdés egyaránt ott zakatol egy multinacionális cég és egy mikrovállalkozás vezetőjének a fejében. Minden cégnél felmerül, ahol pályázatírás történik, ahol fenntarthatósági vagy más éves cégjelentés készül, e-könyvet vagy rendszeresen ügyféltájékoztató kiadványokat kell összeállítani.

De ott is problémát jelent, ahol cégbemutató vagy webtartalom készítésére kerül sor.

Alapvetően problémát jelent minden esetben, ha nincs rá megfelelő személy.

Törölje

„a mi területünk túl speciális, senki sem érti.”

típusú gondolatokat!

Minden terület speciális és egyedi, ez adja különlegességét. De ezek a különlegességek tetten érhetők és rendszerbe szervezhetők. Sok esetben egy külsős sokkal jobban megérzi adott terület nem mindennapi, sajátos jellegét. Szemben az évek óta ott dolgozókkal, akik a napi rutin során elfelejtik, mitől olyan érdekes és más a cég, ahová mindennap bejárnak.

A szövegíró különleges szerepe ott kezdődik, hogy kiemeli és szavakba, formába önti, amit lát a cégről. Új fókuszpontokra irányítja a figyelmet.

Mielőtt azt gondolná, hogy kizárólag gigamárkák és multivállalatok engedhetik meg maguknak, hogy profi szövegeket írattassanak, mert ehhez biztos sok pénz kell, elárulom

 

 

a szövegek megírásának kiszervezése nem jelent automatikusan csillagászati árat, viszont megtérülő befektetés.

Gondolja végig mit érhet el a kiszervezett, megfelelően megírt hosszabb szövegekkel!

 • Elégséges a feladatot meghatároznia, a főbb paramétereket ismertetnie, és a megadott feltételek mentén határidőre készül el az anyag. A feltételek szabadon és saját cégére szabva alakíthatók.

 • A témakutatás új információkat jelent.  Az adatgyűjtés során tulajdonképpen a piacról szerez újabb ismereteket , amit felhasználhat értékesítése során. Ezek beépülhetnek a kampányokba, a céges kiadványokba.

 • Akár több 10 oldal olvasmányosan, rendezett formában.  Éves jelentések, céges e-bookok, hosszabb cégismertető kiadványok esetében meghatározó az első benyomás. Ehhez azonban a szövegeknek megfelelő struktúrával kell rendelkeznie.

 • Kezelheti a „magas a szöveg szárazanyag tartalma” jellegű problémákat. Számtalan olyan hosszabb írást, jelentést szükséges elkészíteni a cégeknél, ami tömve van statisztikákkal, számadatokkal. Ezek esetében, még ha belső használatra készülnek, akkor is szükséges a szövegek lazítása az érthetőség érdekében. Vevőknek készülő szövegeknél a lazítás pedig kötelező!

 • Szövegei érthetők és átláthatók lesznek. A beszállítóknak, partnereknek éppen annyi információt adhat át, ami könnyíti az együttműködést. Ez egyszerűsíti a beszerzési és egyéb céges folyamatokat.

 • Vevői elsősorban nem az árat nézik majd. A meglévő vevők esetében a pontosan meghatározott prioritások, a csokorba szedett termék/szolgáltatás előnyök segítik a választást és az elkötelezettség fenntartását. Új vásárlók esetében pedig a megfelelő szövegek erősítik a bizalom kialakulását.

 • Bevételgeneráló hatás. A szövegekkel bizalmat épít ki és ezáltal erősíti a vállalathoz való kötödést.

 • Nem lesz szükség új munkatárs felvételére. A toborzás és kiválasztás túl sok időt és energiát vesz igénybe, miközben lényegi dolgokra is irányíthatná a figyelmét. Ráadásul az adatgyűjtés és a szövegírás területére felvett személy számára nem biztos, hogy egész évben tud munkát biztosítani.

 • Nem szükséges plusz bérköltségre költenie. Az egy- egy munkavállaló éves bérkeretének és járulékainak kifizetése helyett projektenként alkalmazhat külső partnert és projektenként fizethet, ami jelentős megtakarítást jelenthet. Egy nettó 230 ezer forintos fizetés járulékokkal együtt bruttó 350 ezer forintot eredményez havi szinten, ami évente 4 millió 200 ezer forint kiadás. A kiszervezett adatgyűjtés és szövegírás ennek töredéke.

 • A piaci árakhoz képest 27 %-kal kedvezőbb ajánlatot kap, mivel a szolgáltatásokról ÁFAmentes számla kerül kiállításra.

 

 

 

Mit takar a szövegírás?

 • témakutatást igény szerint

 • adatgyűjtést, olyan mértékben, amit a téma megkíván

 • adatok rendezését

 • céges tanulmány, e-könyv, éves jelentés, tájékoztató anyag összeállítását

 • formába öntését

 • egyedi kérések beépítését

 • összekuszált szövegek kifésülését.

 

Mennyibe kerül?

Az ár minden esetben egyedi. Függ

 • az írásos anyag hosszától,

 • az adatgyűjtés milyenségétől,

 • a témától

 • az egyedi kérések jellegétől

Koza Andrea vagyok.

 

Írásos anyagokat készítek olyan cégeknek, ahol az adatgyűjtésre és szövegírásra nem áll rendelkezésre megfelelő munkaerő kapacitás.

A Szegedi Tudományegyetemen szereztem diplomát kommunikáció és könyvtár szakos bölcsészként. 10 éve tanítok kutatás módszertant végzős egyetemisták és PhD-re készülők számára. Jól ismerem a tanulmánykészítés tartalmi, formai előírásait. Saját módszerrel, saját könyvből dolgozom. Az oktatás azonban mit sem ér a gyakorlat, a tapasztalat nélkül. A gyakorlatra pedig mi lehetne megfelelőbb terep, mint a vállalati közeg, ahol az ismeretek naprakészen tarthatók.

Rengeteg területtel kapcsolatban kerestek már meg, ennek köszönhetően igen széles látókörre és ismeretanyagra tettem szert. Számos területre végeztem már adatgyűjtést és készítettem tanulmányokat, állítottam össze piaci szegmens jellemzőiről szóló anyagokat, ügyféltájékoztatókat. Készült már anyag többek között környezetvédelem, migrációs, oktatási, építőipari, biztosítási területre. Magánkiadásban részt vettem könyv életre hívásában, webtartalmak elkészítésében.

Látom, hogy az igazi akadályt sok esetben az időhiány és az anyagösszeállítás módszerének nem ismerete okozza. A munkatársak bár saját területükhöz értenek, a megfelelő sorrendű tartalom és kinézet szerint összeállított szöveg elkészítése azonban problémát jelent számukra. Ez sokszor vezet ahhoz, hogy egyfajta kötelező gyakorlatként tekintenek ezekre a teendőkre és alulmotiváltakká válnak. Ezzel szemben én túlmotivált vagyok. Lételemem az adatgyűjtés, online kutatás és szövegbe rendszerezés. Számomra ez nem csak egy feladat, hanem minden új megkeresés új kihivás, új partnerségi kapcsolat is egyben.

Meggyőződésem, hogy a jó írásos anyagok hatással vannak a cég bevételeire és pozitív hírnevére egyaránt. Rövid és hosszútávon is  eredményesek.

Bár erős a kisértés, de nem fogadok el minden megkeresést. A profi kivitelezés időt és energiát igényel ezért egyszerre egy-egy megrendelő kérésével foglalkozom.  Régi partnereim mellett havi szinten maximum egy új megkeresést vállalok.

A téma is számít. Bár  lassan nincs olyan terület, ahol ne végeztem volna adatgyűjtést, mégis bizonyos témákkal nem tudok azonosulni. Ezek esetében a megbízó érdekében nemet mondok.

Megrendelőim anonimitást kérhetnek.

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

 • Facebook Black Round