Az úgy volt..... - kezdte a mondatot Andi.

 

Lassú mozdulattal előredőlt, letette a kávéját az asztal szélére  és ránézett a barátnőjére. Várta a másik arcán megjelenő  kiváncsiságot. A néma sürgetést: "Mondd már el!"

Andi valójában már alig várta, hogy elmesélje, mi történt vele a múlt pénteken. Minden apró kis részletét szerette volna megosztani barátnőjével, hiszen ezért találkoztak. Ezért szakítottak időt egy extra kávézásra ezen az esős hétfő délután.

Andi már tűkön ült, hogy végre elmondhassa, minden jól alakult pénteken, milyen jól érezte magát és egyáltalán.  

De még várt. Várt, amíg úgy érzi, megtalálta azokat a szavakat, melyek jól kifejezik az érzéseit. Melyek hűen írják le a történteket. Gondolatban még kereste a szavakat, melyek pontosan elmondják, átadják érzéseit.

 

Egy ilyen kávézás bárhol, bárkivel megtörténhetett volna. És bárhogy folytatódhatna. A történetek Önben is csak gyűlnek és gyűlnek, és sok esetben érezheti úgy, elmondaná, elmesélné, megosztaná ezeket. Lehet, hogy meg is teszi, elmeséli a történetei egy részét. Sztorizgat a barátokkal, a családdal, de a legtöbb történet feljetésbe merül az évek során.

 

Hiszem, hogy mindennek és mindenkinek van története. Nem is egy. 

Legyen szó egy cégről, egy eseményről, egy személyről, egy családról, egy cicáról, egy plüssmaciról, egy utazásról, vagy akár egy élethelyzetről.

Hiszem, hogy ezek a történetek érdekesek. Érzéseket, érzelmeket hordoznak.

Hiszem, hogy ezek mögött a történetek mögött ott van Ön, teljes valójában.

Hiszem, hogy a történeteit érdemes megosztani másokkal. Így, aki olvassa ezeket, jobban megismeri, könnyebben megérzi a sorok között, a sorok mögött az embert. Történetei nyomán eldöntheti  szeretné-e megismerni Önt. Szeretne-e Önnel barátkozni, üzletelni.

 

Tudom Önben is mocorognak történetek, melyeket úgy elmondana. Történetek, melyek emlékeket idéznek fel. Nosztalgiával, örömmel vagy éppen keserűséggel töltik el.

 

Az Öné. A részei.

Történetek, melyek emlékeztetnek a vállalkozás indítására, a kezdeti nehézségekre, az azóta elért sikerekre, az időközben elvesztett munkatársakra, az örömteli céges ünnepekre.

 

Történetek, melyek a gyermekkort, a családi gyökereket, a családi kötelékeket idézik. A nagyszülők bölcsességét, anya kiváló receptjeit, apa jópofa beszólásait.

Töténetek a családalapításról, a gyermekei születéséről, a válásáról, az új szerelmekről.

Történetek ifjúkori lopott szerelmekről egy autó hátsóülésén vagy egy parkban sötétedés után.

 

Rengeteg történet van Önben is.

Történetek, melyek fényképekről jutnak eszébe. Előveszi őket, kicsit elnosztalgiázik felettük, majd ismét visszakerülnek a fiókba  a fotókkal együtt. Várva egy újabb alkalomra, mikor újra a kezébe kerülnek a képek, eszébe jutatva korábbi történeteit.

 

Nem érezte még úgy, milyen kár, hogy ezek a történetek nincsenek leírva? Milyen jó lenne a képek nézegetése mellett a történeteket is újraolvasni.

Milyen jó lenne, ha ezeket más is megismerhetné.

Milyen jó lenne, ha a gyerekeinek is megmutathatnád ezeket.

Milyen jó lenne, ha ezek a történetek nem vesznének el. Annyi minden merül felejtésbe az idők során, miért kellene a történeteinek is erre a sorsra jutnia.

Örökítse meg.

Írja le vagy szóljon nekem.

 

A történetei sokféle formában jelenhetnek meg. Megelevenedhetnek az üzleti blogban, az üzleti kiadványokban, a vállalkozás irott szövegei között. 

 

Életre kelhetnek egy szülinap, egy családi évforduló, egy esküvő alkalmából.

Engedheti hosszú pórázon kiteljesedni egy könyvben, de összetömörítheti egy rövidebb írásban is. 

Ön milyen alkalomra osztaná meg a történeteit?

Gondolja végig és beszéljük meg.

 

Jó töprengést hozzá.

 

Koza Andrea

PR specialista & klímareferens

A Szegedi Tudomány Egyetem bölcsész szakán végeztem  kommunikáció (public relations) és informatikus könyvtáros szakon. Könyvtárba a mai napig nagy kedvvel és rendületlenül járok.

A kutatás a gyengém. Nagyon szeretek anyagot gyűjteni egy-egy témához, majd a talált  információkat egy, a célnak megfelelő szisztéma alapján rendezni, új, egyedi megközelítési módot mutatva ezzel.

Ott tudok segíteni, ahol a legtöbben elakadnak, az összeállításban, az indulásban, a "hogyan" -ra adható válaszokban.

A kutatási őrületem vezetett el a történetek kereséséhez, illetve azok felhasználásához a céges hétköznapok kommunikációjában.

Szívesen szedek szét, majd építek újra már elkészült írásokat is.

Évek óta foglalkozom írásos kommunikációval. Kezdetben grafológusként, majd különböző saját és mások számára készült írások elkövetőjeként, illetve PR munkák esetében. 

Néhány éve magával ragadott a környezet,- és klímavédelem, ami sajnos még csak most van elterjedőben Magyarországon. A klímavédelem keretén belül egyrészt szakcikkeket készítek, másrészt cégeknek segítek rezsijük csökkentésben és ennek kommunikálásában. Így egyszerre csökkenthetik költségeiket és növelhetik jövőbeni bevételeiket. 

Mindezek mellett, a jövő diplomásaira gondolva, tanítok. Kutatás módszertant, hétköznapi nevén szakdolgozat/PHD készítési technikát.  Itt.