• Andrea

Péter elhatározása


Péter az ágyon ült, nagyon fáradt volt. Már megint reggel van és menni kell dolgozni. Ránézett az órára 5 óra 30. Éjjel 2-ig dolgozott, összesen 3 és fél órát sikerült aludni. A héten ez már a negyedik ilyen nap, gondolta. Mikor lesz már ennek vége? Mikor lesz elég idő az alvásra.

Lassan kicsúszott az ágy szélére, vett egy nagy lendületet és felült. 120 kiló az 120 kiló és ezt egyre jobban érezte is. Beledugta lábát a papucsba, kicsit megmozgatta a lábujjait, míg mind a helyére került. Megtámaszkodott két kezével a teste két oldalán és lassan felállt. Kicsit várt, összeszedte erejét és elindult a fürdőszoba felé. Egyik a másik után, csak szépen lassan, semmi sietség. Csak óvatosan. Miközben lassan vitte előrébb hatalmas testsúlyát, arra gondolt, le kellene fogynia, ez így nem mehet tovább.

Eszébe jutott két évvel ezelőtti balesete. Ugyanígy az ágyból kelt fel reggel, túl hirtelen állt fel. Elég volt egy meggondolatlan lépés. Elesett és eltört a lába. Két hónapig, amíg lábadozott, nem jutott ki a lakásból. Még szerencse, hogy informatikusként a munka jelentős részét haza tudta vinni, így megtarthatta az állását.

De akkor is, rém kellemetlen volt az egész helyzet. Valaki minden nap jött és segített neki lemosdani, átöltözni. Megetette és odakészítette az ágy mellé azokat a dolgokat, amire napközben szüksége lehetett. Akkor ott elhatározta, le kell fogynia, nem kerülhet még egyszer ilyen helyzetbe. Tudta ehhez változtatni kell az életstílusán. Tudta el kell kezdenie mozogni, máshogy kell ennie. Le kell mondania sok finomságról és eleget kell aludnia.

Két év telt el és semmin nem változtatott. Minden ugyan úgy ment tovább, csak a súlya gyarapodott és egyre nehezebb lett elvégezni a napi rutinfeladatokat.

Beállt a tusolóba és a tegnap este olvasott cikkre gondolt. Túlsúlyosként még soha nem jutott eszébe, hogy az alváshiány is okozhat súlygyarapodást. De ezen a tegnapi cikken elgondolkodott. A cikk egy nőről szólt, aki túlsúlyosként élte mindennapjait. Éjszakás műszakban dolgozott és összevissza evett. Azt hitte, azzal teszi a legtöbbet a családjáért, ha az éjszakai műszakkal növelt fizetését viszi haza. Közben azonban egyre fáradtabbnak, fásultabbnak érezte magát és a kilók is hétről hétre szaladtak fel rá.

Péter saját magára ismert. Keveset alszik, sokat éjszakázik és ő is hétről hétre hízik. Lehet, hogy nála is ez a baj? Lehet, hogy csak homokba dugja a fejét, mikor a jó fizetésért nem vesz tudomást a testén történő változásokról? Eltelt két év azóta, hogy megfogadta, változtat. De nem tette. Mára 20 kilóval több mint két évvel korábbi éne, többet éjszakázik és kevesebbet mozog. Ez így nem mehet tovább. Fáradtnak és öregnek érezte magát.

Lassan elzárta a csapot és kijött a tus alól. Törölközés közben azon gondolkodott, hogy ma éppen jó nap arra, hogy változtasson. Beszél a főnökével, befejezi az éjszakázást és kialussza magát. Talán az segíteni fog. Betartja a diétát, befejezi az éjszakai nagy evéseket, és kerít időt a mozgásra.

Felöltözött és elindult a munkahelye felé.

Befordult az első sarkon és az jutott eszébe, abból nem lehet baj, ha reggelire még megeszi azt a két fánkot a kávé mellé. Utána majd visszafogja magát. Megvette a fánkokat és a kávét. A munkahelyén első dolga volt, hogy megegye.

Közben kollegája megállt mellette és egy újabb munkáról kezdett beszélni, amivel rövid időn belül sok pénzt kereshetnek. Eljátszott a gondolattal, mit kezdene azzal a sok pénzzel.

„Rendben”, mondta kollegájának, csináljuk meg. Még öt átvirrasztott éjszaka nem számít, az biztos nem lesz olyan nagy probléma. Ha ezt a pénzt megkapja, lazíthat és majd akkor él egészséges életet.

Felemelte a telefont és tárcsázta a szokott számot. Úgy mégis jobban fog menni a munka. Hallotta amint kicseng a telefon a másik oldalon, így gyorsan maga elé vette az ételfutár menüjét. A nő, akiről a cikkben olvasott, lassan egyre jelentéktelenebbnek és távolibbnak tűnt a szemében. Azt, amit az a nő csinált, ő is bármikor megteheti. Akár holnap is. Nem nagy dolog.

„Halló mit szeretne rendelni?” - hallotta a telefonban, és Péter saját magának tett ígérete alól felszabadulva, megkönnyebbülten sorolta.

#productivity #timemanagement

1 view0 comments

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round