• Andrea

Kalifornia és az időjárás


A globális felmelegedés miatt egyre forróbb a légkör Kaliforniában. Az évek óta tartó szárazság megmutatja, hogyan képesek az emberek, a farmerek, a vállalkozások és a hatóságok megbirkózni ezzel a helyzettel.

A Public Policy Institute of California (PPIC) kutatóintézet tanulmánya a szárazság következményeit mutatja be.

A városok és a nagy mezőgazdasági termelők akár további két-három évig tartó szárazságot is átvészelnének, szemben a kisebb vidéki közösségekkel, melyek az eddigieknél is súlyosabb károkat szenvednének el.

Sok szakértő abban bízik, hogy a Karácsony idején, a Csendes- óceán térségében kialakuló El Nino véget vethet a térség szárazságának, hiszen ez az időjárási jelenség az USA délnyugati részén esőzéseket hoz.

A szárazság ugyan az egész államot sújtja, ám a tanulmányból kiderül, hogy a városi régiók, a korábbi forróságok nyomán jelentősen javítottak vízgazdálkodásukon, így ma már sokkal ellenállóbbak a korábbi szárazságokhoz képest. A kaliforniai nagyvárosokban és elővárosokban él a helyi népesség 95 százaléka, -és a népesség több mint nyolcmillióval nőtt az elmúlt 25 évben -.

A farmerek sérülékenyebbek ugyan, de földjeik termelékenységét kisebb átszervezéssel megőrizték. Műveletlenül hagyják a nagy vízigényű vetésterületeket, amelyeken főleg szántóföldi növényeket termelnek, és jobban kihasználják a talajvízben rejlő lehetőségeket. Nagyobb figyelmet fordítanak a nagyobb bevételt ígérő gyümölcsfa- és szőlőművelés felé.

Leginkább az alacsony jövedelemmel rendelkező helyi közösségeknél védtelenek a nagy és hossza tartó szárazsággal szemben. Nagy károkat szenvednek Kalifornia vizes területei, a folyóvölgyek és az erdők biológiai sokfélesége. A szárazság folytatódása közel 20 helyi halfajta eltűnésével fenyeget és a várhatóan csökkenni fog a térségben a vándormadarak száma.


1 view0 comments

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round