• Andrea

Dunán úszó házak


Úszóházak terén mi sem szégyenkezhetünk. A magyar tervezők designja megállja helyét az angolok mellett. Lám, lám...

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. Úszóház projektjük egyelőre terv szinten létezik, de reméljük, hogy a valóságban is megépülnek ezek a hangulatos lakóházak a Dunán. Az esti sötétségben csillogó szigetekként világítanak a csupa üveg homlokzattal övezett folyami házak. Vági Oszkár, a projekt egyik ötletgazdája és tervezője a Dunán történő életmóddal olyan közösségeket is szeretne létrehozni, akik bevállalják a megszokottól eltérő, vízi, a természethez közeli életkörülményeket.

A lakások energiaigényének nagyrészét megújjuló energiaforrások szolgáltatják. A víz hőenergiáját illetve a napenergiát hasznosítva, energetikailag szinte teljesen független építményekről van szó.

Természetesen kiemelt fontosságú a házak megfelelő szigetelése, erre a célra egy magyar fejlesztésű high-tech szigetelőanyagot használnak, amely vékony rétegben is kiváló szigetelést biztosít.

A projekt kidolgozóinak nem kis fejtörést okozott a Duna olykor 8 métert is elérő vízállás változása. Ennek áthidalására egy a parttal közvetlen összeköttetésben álló pontonhidat terveznek, amelyhez egyenként kapcsolódnak az úszóházak egységei. A pontonhíd egységben mozog a házakkal, követve a folyó szintkülönbség ingadozását.

A vízi lakóprojekt parti részét képezi egy gépkocsi beálló, kerékpár tároló és egy szemétlerakó hely. A télen-nyáron lakható otthonok a tetőterasszal együtt 100-120 négyzetméter alapterületűek. A tervezési koncepció szerint a Duna felöli oldal végig üveg homlokzattal övezett, hogy a belső térben lévők teljes harmóniában létezzenek a folyóval, és a teraszos részeken szabadon élvezhessék a természet csendjét, nyugalmát.

A part felé néző oldal a kíváncsi tekintetek elől zárt, itt kapnak helyet a fürdőszoba és a vécé. A déli oldalon helyezkedik el a nappali-étkező és a konyha, a gépészet pedig az észak-nyugati részre kerül. A lakóegységeket még szintén a Dunára néző két hálószoba egészíti ki. A tervezők fejében megfordult a hálószoba víz alatti változata is, de ennek megvalósítása valóban merész megrendelőket kíván.

külsőre kis hajókra emlékeztető úszó házak letisztult forma- és anyaghasználata is hozzájárul a folyóhoz, a természethez illeszkedéshez, a lapos tetőn kiépített terasz pedig a nyári, langyos estéken romantikus hangulatot teremt a csillagos égbolt alatt.

(forrás: http://design.hu/)


1 view0 comments

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round