• Andrea

Az IKEA is kicsiben kezdte


1943-ban mikor az IKEA útjára indult még csak egy vállalkozás kezdemény volt, egy rügyecske a svéd erdőkben. Tollat, pénztárcát, képkeretet, asztali futót, órát, ékszert és nylon harisnyát árul alacsony áron.15 évnek kell eltelni, míg 1958-ban megnyílt az első IKEA áruház a svédországi Älmhultben.

1990-ben, 47 évvel az indulás után megszületik az IKEA környezetvédelmi politikája. Célja, hogy a cég és dolgozói felelősséget vállaljanak a környezetük iránt.1993-ban Az IKEA Csoport tagja lesz a Forest Stewardship Councilnak (FSC), az erdők minősí-tésével foglalkozó globális szervezetnek.

1998-ban az IKEA csoport szerződteti az első erdőgazdálkodási szakemberét, akinek feladata, hogy ügyeljen az erdőkből származó nyersanyagok fenntartható kitermelésére és felhasználására.

2001-ben járunk, 58 évvel az alapítás után. A cég tovább dolgozik az érintetlen erdők megóvásán. Kivonja termékeiből a PVC-t, illetve nem használ fehérítőt a nyomott mintás anyagoknál.

2002-ben, több mint 100 európai IKEA áruházban vezetik be az új termék vissza-nyerési koncepciót, amelynek során a visszaváltott termékeket igyekeznek megjaví-tani, a szemétbe dobás helyett. Ugyanebben az évben a WWF-vel karöltve hirdeti a cég a fenntartható erdőgazdálkodást.

2004-ben az IKEA kiadja az első környezetvédelmi jelentését. 2005-ben a cég folytatja együttműködését a WWF-vel. Ezúttal a fenntartható gyapottenyésztés elérésén dolgoz-nak.

2006 ismét a két cég közös munkájáról szól, most az illegális fakitermelés megakadá-lyozása terén.

2007-ben az IKEA és a WWF olyan projektekbe kezd, melyek célja az IKEA tevékenysége során kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentése. A tevékenység kiterjed az energiahatékonyságra, a beszállítóknál a megújuló energiaforrások használatára. Népszerűsítik a személyszállítás fenntarthatóbb módját, illetve az élelmiszerek előállításánál és szállításánál is elsődleges szempont legyen a klímaváltozás pozítiv módon való befolyásolása. Előtérbe kerül ismét az újrahasznosítás a termékek előállítása során.

Idén, 2016-ban a soroksári áruház nyitásakor, már az épület tervezésekor olyan megoldásokat választott a vezetőség, amelyek révén a lehető legkisebb negatív hatást gyakorolja majd a környezetre az áruház. Napelem és geotermikus energia, az esővíz hasznosítása egyaránt megtalálható a megoldások között.

1943 és 2016 között sok idő telt el, 73 év. A cég a svéd rüggyecskéből faóriássá nőtt. A céggel együtt nőtt a vállalkozás környezeti szerepvállalása is, pozitív példát mutatva más vállalkozások számára.

Ami, a ma még kisebb vállalkozások számára iránymutatás lehet, az a gondolkodás-mód, mely átszővi az egész vállalati kultúrát. Egy cégnek sem kell nagyobb fába vágnia a környezetvédelmi fejszét, mint amennyit elbír a vállalkozás. A kis lépések is sokat jelentenek. Apróbb, hétköznapi változtatások, melyek költsége belefér a vállalkozás gazdálkodási keretébe, éppen elegendő, és megfelelő.

Érdemes végiggondolni, milyen kis lépések jöhetnek szóba a vállalkozásánál.

Ön mit tud tenni a környezetvédelem terén?


szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round