• Andrea

Nem fázik-zik a Zika virus


A Zika virus elég nagy sajtóvisszhangot kapott idén február elején, alig egy hónappal ezelőtt. A WHO globális vészhelyzetet hirdetett, mely nyomán a Google egy millió dollárral segítette a vírus terjedésének megakadályozását. A Zika vírus úgyanis kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál.

Most olvastam egy cikket, mely a Zika vírus és az éghajlatváltozás közötti kapcsolat hátterét boncolgatja.

A vírus által leginkább sújtott Brazilia és Kolumbia az átlagosnál magasabb hőmérséglettel rendelkezik. Lehet összefüggés a magas hőmérséklet és a vírus terjedése között? -tehetnénk fel a kérdést. A vírushordozó szúnyogok megváltoztatják viselkedésüket a melegebb hatására. Már pedig az éghajlat melegszik, az éghajlatváltozás melegedést hoz. Nyilván más tényezők is hozzájárulnak a Zika vírus terjedéséhez, de van három tényező mely a melegebbhez, az éghajlatváltozáshoz köthető.

Az első tényező szerint, melegebb hőmérsékleten a vírushordozó szúnyogok éhesebbek. A nőstény szúnyogoknak vérre van szüksége a szaporodáshoz. Minél többet esznek, annál inkább terjeszthetik a kórt.

A második tényező szerint a meleg levegő gyorsabban "érleli" a vírusokat. A vírusok a szúnyogok belsejében érlelődnek. Mivel a szúnyogok átlagosan 10 napot élnek, így sok esetben a szúnyog meghal - szerencsére - mielőtt fertőző lenne. Igen ám, de a meleg felgyorsítja a vírusérlelő folyamatát, így több szúnyog válik hordozóvá.

A harmadik tényező szerint a melegedés hatására a szúnyogok élettere kitágul.

A hőmérséklet és a szúnyogok közötti kapcsolat tudományosan világos, így előfordulhat, hogy a klímaváltozás hatással van a Zika vírus terjedésére is. Ez pedig komoly problémát jelent a születési rendellenességek területén.

Ez is egy újabb tény, mely mindenkit el kell hogy gondolkodtasson a klímaváltozáson és a lehetséges klímaváltozás elleni lépéseken.

forrás:http://blogs.edf.org/climate411/


1 view0 comments

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round