• Andrea

Az Apple megint élen jár


Az Apple nemcsak márkaként meghatározó, hanem a társadalmi felelősségvállalás terén is élen jár.

A zöld kötvények kibocsátása nem számít újkeletű dolognak, de az is igaz, túl réginek sem nevezhetjük. 2010 és 2015 között a kibocsátott kötvények értéke nagyságrendileg 100 milliárd USD összegre volt tehető világszinten. A két időpont között minden évben emelkedett az éves zöldkötvény kibocsátás értéke, annak ellenére, hogy a zöldkötvények esetében a standardok nincsenek egyértelműen meghatározva. Leginkább a környezettudatos befektetési alapok és a biztosítók vásárolják.

A kibocsátó cégek között találunk olyan ismert neveket, mint a HSBC, a Toyota, a Skanska, ING, a Világbank.

A zöldkötvények célja az, hogy a kibocsátó vállalat képes legyen saját üzemeltetését megújuló energiaforrásokból fedezni.

Az Apple most 1,5 milliárd dollár értékben, eddig soha nem látott mértékben, dob piacra zöldkötvényeket. A befolyó összegekből a vállalat jelenlegi energiafogyasztását kívánja megújuló energiákból pótolni. Nap- és/vagy szélenergia-farmok és energiatároló kapacitások építését tervezi a vállalat vezetősége. Emellett az irodaépületek szigetelése és különféle energiahatékonysági fejlesztések is előtérbe kerülnek. Szóba került különféle ökoszisztémák rehabilitálásának lehetősége is.

Az Apple telefonjai és számítógépei egyébként is nagy népszerűségnek örvendenek világszerte. Ezzel a húzással viszont az Apple hosszútávon még inkább magához láncolja meglévő ügyfeleit, illetve új vevőket nyerhet meg termékei számára.

A világon mindenhol terjedőben van a környezettudatos gondolkodás, a környezettudatos cselekvés. A vevők egyre nyitottabbak erre. Ugyanakkor a cégek oldaláról nézve, a tavaly évvégén zaljott klímacsúcs alapján is, egyre inkább próbálják sarokba szorítani a környezetszennyező, nem klímabarát cégeket.

Akárhogy is, mindenképpen példaértékű az Apple jelenlegi zöldkötvény kibocsátása.


szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round