• Andrea

Miért kell minden cégnek PR-s?


Egyáltalán nem kell minden cégnek PR-s, csak azoknak, akiknek szüksége van rá. Minden cég kommunikál cégen belül, cégen kivül egyaránt. Vannak cégek, ahol egyértelmű miről szóljon a kommunikáció és vannak cégek, ahol nem tudják eldönteni miről beszéljenek a partnereik, munkatársaik felé. Ilyen esetben jól jön a PR-s munkatárs.

Szóval a PR-s munkatárs léte nem feltétlen cégméret, sokkal inkább szükség kédése. Egy kisvállalkozás is alkalmazhat kommunikációs munkatársat, illetve igénybe vehet kommunikációs szolgáltatást, ha a meglévő munkatársakkal nem tudják megoldani azt.

A fő kérdés az szokott lenni: miről kell és miről nem kommunikálni? A vállalkozások jelentős része a forprofit szektorban tevékenykedik, így nem szabad figyelmen kivül hagyni a kommunikáció bevételre gyakorolt hatását. A nem kommunikálás, illetve a rossz kommunikáció negatívan befolyásolja a bevételeket, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni rá.

A PR-s munkáját általában nagy cégekkel kötik össze, pedig a KKV szektor esetében is van olyan terület, ahol érdemes megfontolni egy ilyen jellegű munkatárs vagy külső megbizott személy alkalmazását.

Vegyük például a cégek írásos kommunikációját. Itt szóba kerülhet például egy termék/szolgáltatás szóróanyaga, egy cégbemutatkozó anyag, a weboldal tartalmi része, a blogbejegyzések. A termékek/szolgáltatások szóróanyaga általában marketing feladat, hiszen a szóróanyaggal el szeretnénk adni.

A cégbemutatkozóval, a web tartalmi részével, a blogbejegyzésekkel is eladni szeretnénk, de itt már bejön a képbe még valami, a hosszú távú bizalom építés. Azaz nem feltétlen azonnali eladás miatt készítjük el ezeket, hanem amiatt, hogy a vevők, partnerek emlékezzenek ránk. Nevünk jelentse számukra a területen a szakértelmet, a garanciát. No ezek már PR-s munkák. Bizalom építés, hogy a vevők, partnerek elhiggyék, jó és érdemes ezzel a céggel dolgozni.

Amennyiben a cégnél van olyan munkatárs, aki képes jó tartalommal megtölteni egy weboldalt. Ügyesen tud összeállítani egy céges bemutatkozó anyagot, évkönyvet, kiadványt, eseteg a céges blogokat is megírja, akkor nem szükséges PR-s . Ha azonban ezek nehezen mennek, nincs olyan, aki jól kommunikál írásban a cégnél, akkor érdemes megbizni egy PR-st, akár bérmunkában is.

Lehet, hogy a meglévő munkatárs hetekig elszórakozna egy-egy cégbemutatkozó anyag összeállításával, míg egy PR-snak ez maximum 1-2 napot vesz igénybe.

Különösen igaz ez a blogok esetében, ahol folyamatosan kell írni. Ha nehezen születik meg egy-egy blogbejegyzés, akkor, hogyan fog elkészülni 2,5,10, 100 darab. Pedig tudjuk a blogbejegyzések fontosak az internetes helyezések szempontjából is. Érdemes ezeket is kiszervezni, így biztosítva a folyamatos jelenlétet a neten.

Összességében tehát azt lehet, mondani, hogy a PR-s igénybevételénél is a józan paraszti ész a döntő. Ha ezek az írásos feladatok nehezen mennek a cég jelenlegi munkatársainak, akkor szükség van főállású vagy megbizott PR segítségre. Nem érdemes az egyébként saját területén eredményes munkatársakat ilyen feladatokkal lekötni. Mindenki jobban jár, ha arra a területre összpontosít, ahol a legtöbbet tudja tenni a cégért. A többit ki kell szervezni.


2 views0 comments

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round