• Andrea

Jaj, csak a Rubik kockát ne!


Újabban minden gépesítésre, automatizálásra kerül, egyre több területen találkozhatunk robotokkal. Hol lesz az a pont, ahol megálljt lehet szabni a gépi világnak. A gépek annyival pontosabbak és kiszámíthatóbbak mint mi. Vajon honnan, milyen területekről szorítja ki az embert a robotvilág?

A robot vezérelt vasutak, illetve metroszerelvények elég futurisztikusnak tünnek. A robotok biztos sok mindent jobban tudnak nálunk emberéknél, de azért ott is akad olyan, ahol mi vagyunk a nyerők. Például az esésnél. Mi emberek esés esetén olyan testtartást vesznünk fel, mely megvédi komolyabb szerveinket. Ezzel szemben a robotok képesek a legértékesebb alkatrészeiket összetörni egy-egy esés során. Ahhoz, hogy ezt elkerülhessék, algoritmus beépítésére van szükség, amit természetesen mi emberek ültetünk el bennük.

Tény, hogy a robotika gyorsan fejlődik. Egyes tudósok komoly veszélyhelyzetet látnak abban, hogy a robotok térnyerésével egyre több ember veszíti majd el a munkáját. Egyáltalán nem biztos, hogy a világ tud majd mit kezdeni a sok munkanélküli egyénnel. Mi lesz a mi feladatunk embereké, ha robotok jobban dolgoznak fel és ellenőriznek komoly adatmennyiségeket, vezetik a közlekedési eszközöket és takarítják a lakásainkat? Mi csak ülünk és figyeljük őket?

Most olvastam egy újabb hírt a robotok világából. Tulajdonképpen egy 0,9 másodperces rekordról van szó, amit rögtön meg is döntöttek egy újabb, 0,887 másodperces rekorddal. A két rekord a Rubik kocka kirakásánál született.

A rubik kocka már több évtizede a világ vezető logikai játékai közé tartozik. Én magam mindig is csodáltam azokat, akik nagy hirtelen, perceken, sőt másodperceken belül kirakják az oldalak színeit. Bevallom nekem nincs türelmem hozzá, csak nézni szeretem, ahogy más játszik vele. A többszörös kirakó bajnok az ausztrál Feliks Zemdegs, és összesített sebesség tekintetében 6,54 másodperces átlaggal vezet. Van ennél jobb, bár nem összesített eredmény, 4,9 másodperces eredmény Amerikából, Lucas Eltertől.

De a fenti két, egy percen belüli rekord nem embertől származik, hanem robotoktól. Ez egyszere tölt el csodálattal és rémít meg. Csodálom, hogy vannak olyan mérnökök, akik képesek ilyen robotokat előállítani. Nyilván nem magán a Rubik kocka kirakásán van a hangsúly, hanem a technikán, amivel valaki ilyen robotot képes összeállítani. A robotnál használt módszert valószínűleg a tudomány más területén is sikeresen fogják használni, ahol több értelme van egy -egy ilyen szerkezetnek.

Más részről kicsit rémisztő egy- egy ilyen találmány. Úgy érzem a játék maga kerül veszélybe. Az az élményszerzés, mely annyi örömet okoz nekünk embereknek. A megfejtés, a megoldás megtalálásának öröme, majd az újra és újra bekövetkező csoda, amikor ismét sikerül valakinek kirakni a kockát.

Vajon meddig tart a robotika fejlődése? Nem lehetne kicsit lassítani a tempón? Nem lehetne, hogy legalább a játékok maradjanak meg nekünk, embereknek.


0 views0 comments

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round