• Andrea

Társadalmi felelősség-klímaváltozás


A társadalmi felelősség a köztudatban a cégekhez kapcsolt fogalom. A CSR tevékenysége a vállalatok esetében három terület körül csoportosul. A gazdaság, a szociális és a környezeti kérdések területére. A klímaváltozás értelemszerűen elsősorban a környezeti pillér részét képezi.

A társadalmi felelősségvállalás esetében az önkéntes vállalás jelenti az alapot. A cégek nem azért lesznek társadalmilag felelősek, mert törvény kötelezi őket, hanem mert úgy gondolják, ez a helyes irány.

A társadalmi felelősségvállalás területén belül, a környezetvédelemnél a cégek figyelhetnek az energiatakarékosságra. Használhatnak megújuló energiaforrásokat, illetve támogathatják is azokat. Léphetnek az újrahasznosítás és az erőforrások kizsákmányolásának csökkentése terén. Minimalizálhatják a vállalati helyszínek környezetre gyakorolt negatív hatását. Bevezethetnek környezeti minőségmenedzsment rendszereket is.

Tovább bontva ezt a klímavédelem területére a következőt jelentheti egy-egy cég esetében. A legfontosabb és legalapvetőbb annak megértése, hogy a cég energiafelhasználása során a problémát a foszilis energiaforrásokból származó energiák jelentik. Ilyen, minden olyan energiaforrás, mely nem megújuló (nap,szél, alga stb.) energiaforrásból származik. Ezek esetében a legfontosabb a felhasznált mennyiség csökkentése lenne. A legoptimálisabb eset a hagyományos energia kiváltása zöld energiára. Ez azonban a gyakorlatban nem mindig megoldható, hiszen ez azt jelentené, hogy a cég a hagyományos áram helyett például nap panelekkel oldja meg az iroda világítását, fűtését stb. Erre valljuk be, nem minden cég felkészült anyagilag, illetve szellemileg.

Ha nincs mód zöld energiát használni, akkor azt lehet tenni, hogy a lehetőségekhez képest csökkenteni kell a felhasznált energiamennyiséget. Például energiatakarékos megoldásokkal,több odafigyeléssel. Nagyon sokat jelenthet a munkaasztalok olyan jellegű elhelyezése, melynél a lehető legtöbb ideig éri természetes fény a munkafelületeket. Jó megoldás lehet a lokális fényforrások elhelyezése is. Át lehet gondolni a cég szállítási megoldásait is. És sorolhatnám még tovább.

Igen ám, de a csökkentés csak a jéghegy csúcsa, hiszen világítani, melegvízet használni kell és bizonyos szint alá nem csökkenthető a felhasznált mennyiség. A felhasznált energia többsége megmarad. A megmaradó mennyiség esetében jön szóba az ellenetételezés.Ez nem jelent mást, mint hogy a cég ugyan nem képes zöld energiát használni, de képes támogatni olyan szervezeteket a világ számos pontján, melyek zöld energiát állítanak elő.

Miért fontos ez? Ezek a szervezetek a zöld energia előállításával hozzájárulnak ahhoz, hogy megváltozzon az arány a fosszilis és a zöld energia között vilgászinten. Márpedig, ha több lesz a zöld energia, akkor kevesebb fosszilis energiaforrásból előállított származó károsanyag kerül a levegőbe, így megvalósul a klímavédelem is.

A cégek ezekkel a támogatásokkal megvalósítják társadalmi felelősségüket, melyet kommunikálhatnak is vevőik, partnereik felé. Egyrészt tehát megvalósul a környezetvédelem, másrészt a cég hosszú távon építheti bizalmi kapcsolatát partnereivel, vevőivel, munkatársaival. Igazi win-win helyzet áll elő.


szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round