• Andrea

Dán szimbiózis


Dániában van egy kis kikötőváros, Kalundborg, mely 40 éve élen jár az újrahasznosításban. Az újrahasznosítás hátterében tulajdonképpen egy ipari szimbiózis gondolata áll, 7 vállalkozó részvételével. A szimbiózison belül megvalósították az "ami az egyiknek ipari hulladék, az egy másiknak hasznos alapanyag" gondolatát.

Ennek eredményeként, a 7 partner évente 275 ezer tonnával csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, és több 10 millió eurót takarít meg.

A program keretén belül a programvezető és a csatlakozni kívánó vállalkozás képviselője együtt gondolkodnak, - általában hónapokon keresztül -, a kínálkozó megoldásokon. Ezt követi a lehetséges partner megtalálása a szimbiózis létrehozására.

A megoldás megtalálása után elérhető csökkentésekből adódó megtakarítások általában egy újabb beruházásba kerülnek. Ezzel növelik a helyi munkalehetőségek számát is. A megoldás velejárója, következménye sok esetben az is, hogy a cég környezetbaráttá válik, amire egyre több céges ügyfél figyel.

Példának egy tisztítótartályokkal foglalkozó céget hozott fel a program vezetője, ahol magas a vízfogyasztás, amit szeretnének a vállalkozásnál csökkenteni. Mindezek mellett szerencsés lenne a szennyvíz valamilyen hasznosítása. Ez hozzájárulhatna a gyártási költségek csökkenéséhez is.

Ha sikerül megtalálni a szimbiózisban résztvevő másik partner(eke)t, akkor a vállalkozás drasztikusan csökkenteni tudná a villanyszámlát, ami a környezetbaráttá válást is segítené. A cégnél cél még a műanyag és a fém hulladék újra felhasználására is.

(forrás: euronews.com)


szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round