• Andrea

Változik az éghajlat


Azt hiszem két hete történt, álltunk anyával a kertben és néztük a sok szép zöldet. Körbe jártuk a kertet és szemrevételeztünk minden virágot, fát, bokrot. Melyik virágzik éppen, melyiket kell átültetni, melyiket kell megmetszeni.

A kertben többféle fenyő is van, némelyik több tíz, némelyik csak egy-két éves. Sajnos mindegyiknél láthatók a pusztulás jelei.

- A múltkor mondta egy kertészmérnök a rádióban, hogy nem szabad tuját választani, mert nehezen viselik MA MÁR ezt az égövet. - jegyezte meg anya, miközben végighúzta ujjait a tuja elbarnult levelein.

Igen, változik az éghajlat és a hangsúly a MA MÁR -on van. Ami tegnap még megfelelt a Magyarország területén élő növényeknek, az MA MÁR nem felel meg.

Klímaváltozás van. Az átlaghőmérséklet globálisan emelkedik és az időjárás szeszélyesebbé válik. A viharok gyakoribbak és erősebbek. A hőmérséklet és a lehulló csapadék mennyisége is ingadozó. Árvíz jellegű esőzések és száraz időszakok váltogatják egymást. Gyerekkoromban még volt tavasz és ősz. Ma már egyre rövidebb ez a két évszak. Télen a nagy szánkózásokkal, hógolyózásokkal telt az idő, ma a tél is egyre melegebb.

A növények is érzik ezt, nem csak mi emberek. Egyre több növény betegszik meg, újabb kártevők, károkozók jelennek meg. A szárazabb levegő és az egyenetlen csapadék hatására a többféle tujafajta is megbetegszik.

Szomorú változások ezek. Tény, hogy lehet ellene tenni a kertekbe telepített növények gondos megválasztásával. Új, mediterrán jellegű klímához szokott növények, mint a babérmeggy, a télálló pálmák, a ciprusok kerülnek előtérbe az ültetés során, a hagyományos itthon megszokott növényekkel szemben.

A talajtakarással is sokat lehet tenni a párolgás csökkentése érdekében. Egy kertész vagy egy környezetmérnök valószínűleg számos egyéb ötlettel tud ellátni minket.

A szakemberek tanácsainak megfogadása mellett, mi is tehetünk a klímaváltozás ellen. Támogathatjuk a világszerte egyre nagyobb számban jelenlévő zöldfarmok tevékenységét, melyek zöld energiát állítanak elő. Hogyan? Arról lesz még szó a következő blog bejegyzésekben.


szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round