• Andrea

Környezetvédelem, jótékonyság


A Marks & Spencer használt ruhagyűjtő és újrahasznosító akciójáról már írtam röviden a klímavédelmi oldalamon (www.co2libri.com).

Ami miatt ezt most ismét előveszem, az a cég társadalmi felelősségválla-lási tevékenysége. A fent nevezett akció jó példa arra, hogyan lehet a CSR több területét összekapcsolni.

Mi történik tulajdonképpen a fenti akció keretén belül? Nagyon leegyszerűsítve:

  1. ruhagyűjtés

  2. újrahasznosítás

  3. adományozás gyermekeknek

A három elem mögött jól meghatározott stratégia körvonalazódik. A ruhagyűjtés során a társadalom széles rétegét szólítja meg a cég. Vegyen részt mindenki a gyűjtésben, hiszen ezzel segíti a környezetvédelmet és a támogatásra kiválasztott gyerekeket is. Aki részt vesz a gyűjtésben, nem csak jót tesz, de ajándék vásárlási utalványt is kap, amit természetesen a Marks & Spencer boltjaiban válthat be. Így ő maga is jutalomban részesül.

Az újrahasznosítás során minden résztvevő hozzájárul a károsanyag- kibocsátás (üvegházhatású gázok) csökkentéséhez, így a klímavédelemhez is. A Marks & Spencer nem bízza a véletlenre, egy, a ruhák újrahasznosításában élen járó, nemzetközileg elismert céggel (I:CO, www.ico-spirit.com) fogott össze e téren.

Az újrahasznosításból befolyó bevételek egy gyermekekkel foglalkozó alapítványhoz kerülnek. A hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával, felzárkóztatásával és integrációjával foglalkozó Van Helyed Alapítványhoz . Az alapítványt Bódis Kriszta vezeti és az alapítványnál alkalmazott modell teljes egészében gyakorlati tapasztaláson alapul. Az alapítvány munkáját nemzetközi szinten a SozialMarie díjjal is elismerték.

A Marks & Spencer kezdeményezése szép példa hogyan lehet a környezetvédelmet és a szociális adakozás területét összekapcsolni egy – egy akcióban, társadalmi megmozdulás során. Mindezt úgy, hogy szinte észrevétlen módon bevonja a lakosságot is.


1 view0 comments

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round