• Andrea

Péntek 13.! Nekem jól telt.


Bár kicsit hiányoltam az előttem átszaladó fekete macskát, de így sem volt rossz.

Pénteken egy egész napos programon vettem részt, amit a Google szervezett.

A rendezvény „A világa piacom” elnevezést kapta és célja a külföldi piacra készülő magyar KKV-k segítése.

Az előadók között szerepeltek a Google, a Budapest Bank, a Magyar Posta, az espell és a Bigfish képviselői. Az espell és a Bigfish konkrét cégeket hozott magával. Olyanokat, ahol már megvalósult a külföldi piacralépés. A cégek között volt többek között a Diego és a Háda is. Mindkét cég saját tapasztalatait mesélte el. Milyen problémákkal találkoztak, mikor külföld felé is nyitni szerettek volna. Jó volt hallani, hogy ilyen nagy cégek is követtek el hibákat, amit persze később korrigáltak. Mindkét cég képviselője külön kiemelte, hogy nem kell félni a hibáktól a külföldi piacnyitás esetén. Lesznek hibák, nem lehet mindent az elején feltérképezni. Ezekkel számolni kell és lehetőség szerint a lehető leggyorsabban javítani.

A példacégek azt is elmondták, mennyire fontos, hogy szakemberekkel dolgozzunk együtt. A kiszervezésre kerülő területeknél válasszunk profi cégeket, ahol már megvan az évek alatt felhalmozott gyakorlati tapasztalat. Igaz ezekért a szolgáltatásokért fizetni kell, de rengeteg időt és energiát spórolhatunk vele.

A rendezvény mindenképpen jó kezdeményezés, bár kissé hiányoltam, hogy főleg a termékgyártókra, forgalmazókra fókuszált, a szolgáltatást nyújtó cégek háttérbe szorultak. Pedig az internet azon vállalkozásoknak is kedvez, melyek online szolgáltatásokat nyújtanak.

A 2016. április havi adatok alapján, Magyarország külkereskedelmi többlete 8,1%-kal bővült. Ebből körülbelül 20 % a KKV szektoré, ami nem túl magas arány. Ugyanez az arány Ausztriában 70 % körül mozog. Van különbség, van még hova fejlődni a magyar kis és középvállalkozásoknak. Pedig, ma már bárki lehet úgy nevezett „mikro” multinacionális cég jó marketinggel, online tevékenységgel. Bármelyik KKV válhat világszinten elismert vállalkozássá.

Mi tartja vissza mégis a magyar cégeket?

A bizonytalanság, a nem elegendő információ. A weboldallal kapcsolatos kérdések, a nyelvi akadályok, az adózással, a valutával kapcsolatos problémák és még sorolhatnánk.

Problémát jelenthet az értékesítés megszervezése. Az adott célközönség megismerése, az első bevételek elérése. Ezek valóban felmerülő kérdések, melyek válaszokra várnak.

Az utolsó kapcsán, az első bevételek megszerzésével kapcsolatban összeállítottam egy anyagot, mely az első lépésektől kezdve segít a külpiacra tervező magyar vállalkozóknak. Napokon belül ingyenesen elérhető lesz az oldalon.

Addig is akinek „VILÁGTERVEI” vannak, kezdje el az információk gyűjtését.


1 view0 comments

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round