• Andrea

Elektromos töltőállomások


Szeretem a szép autókat, főleg ha azok praktikusak, megbízhatóak és megkönnyítik a mindennapokat. Az egyik kedvencem a Nissan. Az utolsó autó amit rendszeresen vezettem, szintén Nissan volt. Ma már nem járok autóval, úgy hat évvel ezelőtt letettem. A döntésemnek több oka is volt, köztük a környezet és klímavédelem is. Aki ismer, tudja, a legtöbb helyre gyalog, tömegközlekedéssel, illetve vonattal járok. Igen, repülővel is. Ezt még nem sikerült semmilyen alternatív lehetőséggel kiváltanom, tekintettel arra, hogy azért annyira nem vagyok jó úszó.

A városi közlekedés esetében az utóbbi időben erős kísértést érzek, egy roller beszerzésére. Kicsi, praktikus, összecsukható, bevihető. Ez utóbbi miatt nagy a valószínűsége, hogy meglesz még a megbeszélés végén is.

Attól, hogy nem közlekedem autóval, még csodálhatom azokat. Nézegetem az elektromos autókat és persze köztük a Nissan Leafet is. Valószínűleg ilyen elektromos autót vennék, ha újra úgy érezném, autó kell, de iziiiiben.

Nézem a magyar nyelvű weboldalt.

„Minden egyes teljes töltéssel akár 250 km-t is megtehet.” és ha mégse tart ki addig a töltés? - szalad át az agyamon, akkor mi lesz? Valaki eltol a következő töltőállomásig? Gyorsan elhessegettem ezt a gondolatot.

De tényleg, hol vannak elektromos töltőállomások? Szintén a Nissan Leaf honlapján próbaként beütöttem Londont. Kicsit elcsodálkoztam, a találatok száma 515 volt. Vaooo, nagyon sok.

Liverpoolban 15 elektromos töltőállomás található, Hastingsban, ezen a szép kis tengerparti településen azonban egy sem. Bécsben 73 találatot ad ki az oldal. Budapesten 48 töltőállomás található. Győrött 3, Debrecenben 1 érhető el. Országos szinten nem tudtam rákeresni az e-töltőkre ezen az oldalon. (nissan.hu)

Az elektromos autó jó dolog. Az egyre szaporodó elektromos töltőállomások szintén. Persze ez az egész akkor lesz az igazi, ha a töltőállomásokon nem hagyományos (fosszilis) áram csörgedezik a kábelekben, hanem zöld, alternatív energiából előállított áram.

„A legtöbb Nissan LEAF tulajdonos otthon tölti fel autóját.” olvashatjuk a nissan.hu oldalán. Itt egy kicsit elment a kedvem az elektromos autózástól. A legtöbb háztartásban ugyanis ma még fosszilis energiaforrásból előállított áram érhető el. Zöld áram alig-alig. Aki otthon hagyományos árammal tölti fel elektromos autóját, az ugyanúgy hozzájárul a károsanyag kibocsátáshoz.

De hát ne legyünk türelmetlenek, az idő a zöld áramnak és az elektromos autóknak dolgozik. Csak bírjuk szuflával, akarom mondani oxigénnel addig.


szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round