• Andrea

Városi fák


A városokba ültetett fák rengeteg előnyt jelentenek az ott lakók számára, hívta fel a figyelmet a BBC egyik cikke. Például a légszennyezés esetében a szálló részecskéknél, melyek a szálló porral az emberi légzés során kerülnek a tüdőbe, a szennyezett levegővel együtt.

Az amerikai The Nature Conservancy tanulmánya szerint a makrorészecskék mennyiségének, városi fák általi csökkentésének átlagos értéke 7% és 24% közé esik. A városi fák által elérhető hűtő hatás pedig akár 2 C is lehet. Szerencsére már több 10 millió fölé tehető világszerte azok száma, akik felismerik a fák által elérhető előnyök jelentőségét.

A tanulmány vezető írója Dr. McDonald elmondta, 245 városban vizsgálták a fák légtisztító és hűtő hatását és annak költséghatékonyságát. A városi fák ültetésével járó költségek versenyképesek más lehetőségek, - például a buszok dízel üzemmódjáról történő átállás - költségeivel.

A probléma azonban jelenleg az, hogy a legtöbb város esetében nemhogy növelnék a fák számát, hanem éppen fordítva, csökkentik azt.

kép forrása: bbc.co.uk

A WHO szerint 2014-ben a világ teljes városi lakosságának 90 %-a volt kitéve a makro részecskék káros hatásának, mely érték meghaladja a WHO levegőminőségi irányelveit. A WHO 2012- re vetítve, 3 millióra becsüli azon emberek számát, akik a levegő minőség miatt korábban haltak meg, mint az indokolt lett volna. Ez az adat főleg a kis és közepes jövedelmű országokra jellemző.

A WHO „Health Statistics 2016” tanulmánya szerint a levegőszennyezés oka a nem hatékony energiatermelés, energiaelosztás és felhasználás, - különösen az ipari, a közlekedési és az építőipari ágazat jár élen ebben-, valamint a rossz hulladékgazdálkodás. Közlekedés területén elsősorban a magánszemélyek autó, és motorhasználata vezethet a további levegő minőségének romlásához.

A városokon belül, mindenki ugyanazt a levegőt lélegzi be. Korra, nemre és egyebekre tekintet nélkül. A szennyezés hátrányos megkülönböztetés nélkül, mindenkit ugyanúgy érint. Ugyanakkor a szennyezés forrásához, illetve a forgalmas utakhoz közelebb élők nagyobb mértékben vannak kitéve a szennyezésnek.

A WHO azt is megjegyezte, hogy sok városban nem mérik a légszennyezettséget, a levegő minőségét nem figyelik, így nehezebb megérteni és érzékelni a légszennyezés globális hatását.

folytatás jön….


szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round