• Andrea

Fák és a városi légszennyezettség II.


A BBC- nél megjelent, amerikai The Nature Conservancy tanulmánya a városi fák hatását vizsgálta a levegőszennyezettség esetében. A fák általi átlagos csökkentés értéke 7% and 24% között mozgott.

Faültetéssel egy költséghatékony módon lehet kezelni a városi légszennyezést, amely egyre nagyobb problémát jelent sok város esetében.

A tanulmány vezető írója, Dr McDonald megjegyezte, a fák nem helyettesíthetik az többi teendőt, amit a városoknak meg kell tenni a tiszta levegő érdekében. A faültetés csak egy lehetőség, egy lehetséges eszköz. A felmérés szerint a 245, vizsgálatba bevont város esetében, ha minden ott lakó évi 4 $-t (1000-1200 HUF - ról beszélünk) költene faültetésre, évente 11.000 és 36.000 élet lenne megmenthető, a tisztább levegő eredményeként.

forrás:bbc.co.uk.

A kevesebb haláleset mellett járulékos előny lenne a csökkenő kórházi kezelések száma is. Dr.McDonald kiemelte ez a század egy úgy nevezett „városi század”, amikor újabb kétmilliárd emberre lehet számítani a városokban. Intelligens városok jelenthetik a megoldást, ahol az egészséges levegő biztosításához a fák is hozzájárulnak.

A szerző azt is megemlítette, hogy a városi faültetésnek is vannak buktatói, amikre figyelni kell. Az „Air flow” vagy levegőáramlás az egyik ilyen buktató. Az erősen szennyezett utcáknál, - különösen nagy forgalom esetén- a vastag előtetők korlátozhatják a légáramlást, és így alacsonyabb szinten kerül csapdába a rossz minőségű levegő, éppen ott, ahol az emberek belélegzik. Emiatt az ilyen forgalmas utak esetében figyelni kell a telepítési stratégiára, az elég tér biztosítására a szabad levegő áramlásához. A kisebb forgalmú utcák esetében az „Air Flow” kevésbé fontos.

Mindezek mellett a városi faültetés kiemelten fontos. Egy 2014-ben megjelent, „legnagyobb városi fa felmérés” -ként megismert tanulmány szerint például Londonban a fák legalább £133 millió (kb.45.000 millió HUF) hasznot hoznak évente, mivel csökkentik a légszennyezést, megkötik a szén-dioxidot és csökkentik a csatornarendszeren átfolyó vízmennyiséget.

A The Nature Conservancy tanulmány szerzői remélik, hogy eredményes lesz figyelemfelhívásuk az ökoszisztéma szolgáltatásokra és a fák szerves részei lesznek ismét a városoknak. Nem titkolt céluk az sem, hogy elérjék a városi erdészeti/parkosítási hivatalok és az egészségért felelős minisztériumok egymással történő kommunikálását a fatelepítések, faültetések kapcsán.

Remélhetően egyre több városban kezdenek el gondolkodni a városi faültetés jelentőségén.

Reméljük Magyarországon is így lesz.


szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round