• Andrea

Social média függő vagyok?


Vajon ezt a cikket is azért olvasod el, mert már te is részben függő vagy? Esetleg arról szeretnél meggyőzödni, hogy még nem vagy függő?

Nincs mit szégyelni, ha ezért nyitottad meg ezt az emailt. Mindenki hasonló okok miatt olvas el egy ilyen címsorhoz tartozó emailt. Ez a blog bejegyzés is azért született, mert én is elolvastam egy hasonló címsorral rendelkező cikket.

Van valami a racionalitásunk mellett, ami arra késztet minket, naponta egy-két órát, esetleg jóval többet, jelen legyünk a Facebookon és megnézzük, mi történik éppen.

De mi is az pontosan, ami mozgat minket ilyenkor? A digitális hipnózis? Ez már a függőség maga? Miért osztjuk meg a szórakoztató, inspiráló és hasznos tartalmakat?

Egyszerűen szeretünk megosztani történeteket, képeket, ilyenek vagyunk. természetesen létezik tudományos magyarázat is.

Az UCLA (University of California, Los Angeles) pszichológusai egy tanulmányban közzé tették, hogy egyértelműen megállapítható, érdekes tartalmak felfedezésekor agyunk bizonyos területe aktívvá válik. Egy ruha színe vagy egy ismert személy viselkedése, mely vitát indít el a közösségben, hatással van ránk. Felvillanyoz minket. Véleményezzük a történteket, és meg is osztjuk azt a többiekkel. Legalább egy Like erejéig.

Matthew Lieberman, az UCLA pszichológiai és biológiai viselkedési tudományok professzora megerősítette azt az ismert tényt, az emberek hasznos, érdekes dolgokra hangolódnak, nem csak maguk, hanem mások miatt is. Figyeljük vajon az információk hasznosak, érdekesek vagy szórakoztatóak lesznek-e. És ezt szeretnénk másokal is megosztani. Szociálisak vagyunk. Megosztjuk a szórakoztató és inspiráló dolgokat. Megosztjuk, kik vagyunk valójában. Saját magunkat is azonosítva ezáltal.

Mert "hasonlóak szeretnénk lenni", mert azt akarjuk, hogy a kapcsolatainkat életben tartsuk. A like- lás összeköt olyan emberekkel is, akikkel nem tudjuk tartani a kapcsolatot napi szinten.

Az egyik legnagyobb internetet kutatóintézet, a Pew Internet 2011-s felmérése szerint a három legnépszerűbb tevékenység az ismerősök bejelölése - visszajelölése, a lájkolás és a privát üzenetek küldése. Felmérésük szerint a felhasználók 20–30%-a számít kiemelkedően aktívnak, sőt jellemzően specializálódnak egy-két aktivitás típusra . Azt is kimutatták, hogy minél több ismerősünk van, annál valószínűbb, hogy passzív Facebook-használóból aktív státuszba lépünk át.

Az IPSOS globális tanulmányai is alátámasztják azt a tényt, hogy az érdekes (61%), a szórakoztató (43%) az egyedi (26%) tartalommal meghatározott mértékben azonosulunk a social médiában.

Izgatottságot érzünk, mikor bejegyzéseket kapunk.

Mert van valami mondanivalója valakinek NEKÜNK. Válaszolunk hozzászólásokra, mert úgy gondoljuk - vagy legalábbis azt reméljük - véleményünk érdekelhet másokat is. Mindezt fűszerként megkoronázza aza tény, hogy intenzív örömöt okoz, hogy bejegyzést, üzenetet kapunk ismerőseinktől. Valakinek fontosak voltunk, írt nekünk.

Mert félünk, hogy hiányozni fogunk. Mert félünk, hogy információt vesztünk. Szinte már mindenki megtapasztalata a pánik halvány érzését, mikor lemerült a telefonja és nem volt elérhető mások számára.

A pszichológiai tanulmányok jól mutatják a háttérben húzódó okokat, ami miatt mindannyian kicsit függők leszünk. Jelen szeretnénk lenni. Információt szerezni. Több kedvelőt, követőt, Likel-ot szerezni, hogy érezzük, fontosak vagyunk. Amikor a weboldalad népszerűsíted a Facebookon, Twitteren, LinkedIn felületén, ugyanez történik. Információt osztasz meg, amit idővel egyre többen fognak értékelni. Igényelni fognak újabb és újabb adatokat tőled és elkezdenek követni. Végül pedig kifejezetten a te információidat fogják várni.

A korlátok között tartott Facebook jelenlét nem függőség. Inkább racionális és ésszerű használata egy közösségi felületnek.

Oszd meg a weboldalad információit a Facebookon is. Ha pedig még nincs weboldalad, ismerd meg a készítés egy lehetőségét.


17 views0 comments

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round