• Andrea

10, a Brexit-hez kapcsolódó tény, mely érdekes lehet az angliai magyar vállalkozások számára


Mióta tavaly nyáron megtörtént Angliában a Brexit-vel kapcsolatos szavazás, folyamatos a „fenyegetés”, Anglia bezárja kapuit a bevándorlók, a külföldi munkavállalók előtt. Theresa May a jelenlegi 335 ezer/év külföldinek csupán egyharmadát látná szívesen a szigetországban.

Valóban a munkaerő leépítés lesz a trend a külföldiek esetében Angliában?

Nézzünk néhány ezzel kapcsolatos tényt.

1. Éves szinten körülbelül 300 ezerrel több az Angliába érkezők száma az onnan elköltözőkhöz képest.

2. Amennyiben Theresa May valóban kétharmaddal csökkentené a külföldiek számát, az munkaerőhiányt okozna a briteknél. Angliában jelenleg a munkanélküliségi ráta 4,8 százalék.

3. A fentiek tükrében, a fix állással rendelkezőknek nincs félnivalója, sőt az is elképzelhető, hogy bővül az álláslehetőségek köre.

4. A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint az Egyesült Királyságban 31,9 millióan dolgoznak, közülük 5,5 millió nem brit állampolgár, ezen belül 2,3 millió uniós állampolgár.

5. Az uniós tagállamok (az új belépők kivételével) 962 ezer munkavállalót biztosítottak Nagy-Britanniának, 2016 harmadik negyedévében. A Brexit óta ez a szám csökken.

6. A kelet -európai országokból negyedévente 50 ezer körül érkeznek, ebből 25 ezer biztos munkára, 25 ezer pedig álláskeresési céllal.

7. Tony Blair szerint a brit embereket elsősorban az Európán kívülről Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás aggasztja. A Brexit- vel kapcsolatos brit EU-tagság feladása erre azonban nem lesz hatással.

8. Az MTI egyik februári közleménye az egyre nagyobb munkaerőhiányról számol be olyan brit szektorokban, amelyek jelentős részben függnek a külföldi EU-munkavállalóktól. Elsődleges okként valószínűsíthető, hogy a Brexit-népszavazás óta folyamatosan csökken az uniós társállamokból munkavállalási céllal érkezők száma. Jelenleg 748 ezer munkahely betöltetlen a brit gazdaságban.

9. MTI: „Nemrégiben a harminc legnagyobb brit élelmiszeripari, kiskereskedelmi, agráripari és üdítőital­gyártó cég, valamint szakmai szövetségeik vezetői közös nyílt levélben követelték, hogy az élelmiszeripari szektorban és a beszállítói hálózatoknál dolgozó külföldi EU­munkavállalók Nagy­Britanniában maradhassanak a brit EU­tagság megszűnése után is.” *

10. CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development) felmérés

A közzétett felmérés arról kérdezte a vállalatokat az Egyesült Királyságban, miért EU állampolgárokat alkalmaznak a munkahelyeken. Az első négy legfontosabb okot kiemelve, a következő indokok merültek fel:

41 % - angol vállalatok nem a nemzetiséget, hanem a jelentkező alkalmasságát vizsgálják munkaerő felvétel során.

25 % - a képzés nélküli, illetve a betanított munkák nem vonzók a brit munkavállalók számára.

19 % - a munka etika/motiváció jobb az az EU polgárok esetében

14 % - jobb szakmai, gyakorlati és technikai tudással rendelkeznek EU polgárok

forrás: cipd.co.uk

Nemcsak munkavállalóként, hanem vállalkozóként is érdemes figyelni a brit munkaerő piaci változásokról szóló hírekre, felmérésekre.

forrás:

*Kertész Róbert MTI tudósító 2017.02.13.

mti.hu; hvg.hu; cipd.co.uk; origo.hu


31 views0 comments

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round