• Andrea

5 email statisztika, amit érdemes figyelni, ha bizalmat szeretnél építeni online. (I.)


A bizalomépítés önmagában is nehéz terület. Folyamata hosszadalmas és rengeteg buktatót rejt. Közhely, de igaz, könnyebb lerombolni, mint felépíteni. Az online felületen, ahol nincs személyes találkozásra lehetőség, a weboldallal, annak tartalmával, a kínált minőséggel tudsz valamit kezdeni az olvasók megnyerésekor.

Az előnyök kommunikálására, az ügyfelekkel történő kapcsolattartásra jó módszer a hírlevélküldés. Alapvető eszköz minden online növekedésnél. Az egyik legegyszerűbben kivitelezhető módszer, mellyel elérheted ügyfeleidet. Amennyire egyszerű a kivitelezés, olyan összetett az eredmények követése és a következtetések levonása, beépítése a jövőbeni hírlevelekbe.

Létezik azonban öt olyan statisztika, melyek figyelésével, egyszerűen te magad is nyomon követheted az eredményeket a hírlevélküldő rendszeredben. Ezek hatással vannak a bizalomépítésre is. Nem kell megijedni, a profi hírlevélküldők figyelik, gyűjtik és biztosítják számodra ezeket az adatokat.

Melyek ezek a statisztikák?

  • A lista növekedése

  • A konverziós arány

  • Az egyedi megnyitások száma

  • Az átkattintási arány

  • A visszafordulási arány

A lista növekedése

A lista növekedését az új feliratkozók, a leiratkozók és az összes feliratkozó arányának figyelésével követheted nyomon (új feliratkozók - leiratkozók / összes feliratkozó).

A feliratkozók számának növekedésével, később majd csoportokba rendezheted a létszámot. A csoportok kialakítása több formában is történhet. A fő szempont az legyen, hogy miszerint szeretnéd vizsgálni a feliratkozók összetételét. Termékenként/szolgáltatásonként vagy kampányonként, esetleg más vállalkozásodra jellemző specialitások alapján. Ilyen csoport lehet például azon vevők köre, akik a feliratkozás után vásároltak is már tőled.

Csoportosítani, illetve szegmentálni azért is érdemes, mert így jóval célzottabb lesz a hírleveled. Nagyobb lesz a hatékonysága, és az olvasóid is elégedettebbek lesznek.

A csoportonkénti, jól célzott e-mailek elérhetik a 30 százalékkal nagyobb megnyitási, és közel 50 százalékkal magasabb átkattintási arányt is.

Én például célcsoportonként és termékenként képeztem csoportokat. Már most érzékelhető, hogy a későbbiekben szükségem lesz további alcsoportokra is, hogy még inkább célcsoportnak megfelelően tudjam a tartalmakat kiküldeni. De ez már egy másik téma.

A célod értelemszerűen minél több ember regisztrálása lehetőleg minden nap. Ennek érdekében könnyítsd meg a látogatók számára a feliratkozás lehetőségét. A legtöbben nem szeretik a bonyolult kapcsolati űrlapokat. Egyszerűen, gyorsan szeretnének feliratkozni. Ne gátold meg őket ebben. Lehetőleg minél kevesebb személyes adatot kérj be. A legegyszerűbb megoldás (és elegendő is) a keresztnév és az emailcím elkérése.

A feliratkozást segíti az is, amikor a blogbejegyzés olvasása után egy pop-up (felugró) ablakban kínálod a feliratkozás lehetőségét. Ez a módszer, akkor lép akcióba, amikor a cikket olvasó, éppen elhagyná az oldalt.

A lista növelése érdekében ne használj úgy nevezett harmadik fél listát. Az emailszolgáltató felismeri, emellett nem is hatékony. Magyarországon elterjedt (sajnos), hogy a cégnyilvántartásban megadott céges emailekre küldenek ki egyesek tömeges emailt, valamilyen akcióról. Nemzetközi viszonylatban domainnév rendelése után szoktam hasonlót tapasztalni. Azonnal kapok a világ több részéről weboldal építési, online marketing és SEO szakértőktől levelet. Olvasás nélkül törlöm ezeket az emaileket. Gondolom nem vagyok ezzel egyedül.

Az ügyfelek általában jól emlékeznek, milyen weboldal listájára iratkoztak fel. Az ezeken túli megkereséseket nem kedvelik. Tartsd ezt tiszteletben.

A konverziós arány

A konverziós arányt több területre tudod számolni. Weboldalra vagy éppen hírlevél megnyitásokra. Ez utóbbi esetében a konverziós érték százalékos meghatározása azon feliratkozóidnak, akik megnyitották az e-mailt és megtették azt lépést, amit szerettél volna. Például rákattintottak az „elolvasom” gombra az emailedben, ami a blogoldaladra irányítja őket. A kattintások számát viszonyítod az összes kiküldött emailek számához.

Amikor kiküldöd az emailt a listádnak, a célod az, hogy vezesd a címzettet, mit szeretnél, ha tenne. A konverziós arány lényegében a hatékonyságát méri egy-egy e-mail kampányodnak.

Az arány javítása érdekében törekedj az egyszerűségre és a rövidségre. Az „Olvassa el” és a "Töltse ki a kérdőívünket” lehetősége közül, az előbbi lesz a jobb eredményű. Kevesebb idő, és energia befektetést igényel.

A vonzó tartalmak, mint az ajándékok, a kuponok, a jó szakmai cikkek előbb váltják ki a kattintás kényszerét az olvasóidból. Ha a célközönséged nem kattint, akkor meg kell vizsgálnod a lehetséges háttér okokat. Például mennyire volt érthető a szöveg? Azt kapta a szövegben, amire a cím alapján számított? Bonyolult és több lépéses volt a kattintásra felhívás?

folytatás a következő cikkben az Egyedi megnyitásoktól


34 views0 comments

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round