• Andrea

5 email statisztika, amit érdemes figyelni, ha bizalmat szeretnél építeni online. (II.)


Az előző cikkben a konverziós aránynál fejeztem be. Ha nem olvastad, itt megteheted. Jöjjön a következő, amit érdemes követned. Ez pedig az

Egyedi megnyitás

Az egyedi megnyitás azon olvasók számát mutatja, akik megnyitották a kiküldött e-mailed. A különbség a teljes megnyitások száma és e között annyi, hogy itt egynek számít az is, amikor valaki többször megnyitja ugyanazt az emailt.

Az egyedi megnyitások számát két dolog befolyásolja. A küldő és a tárgymező. Az olvasód kíváncsi arra az emailre, amit tőled/cégedtől kap és érdekli az a tartalom, amivel a tárgysorban kecsegteted. A küldő személye egy meghatározó tényező a megnyitásnál. Felmérések támasztják alá ezt a tényt. Ezért fontos jól megválasztani, hogy mit írsz a feladó mezőbe. Írhatod a saját neved, a vállalkozásod nevét, vagy akár mindkettőt. Nincs jelentősége, a következetes alkalmazásnak azonban igen. Ha letetted a voksod az egyik verzió mellett, akkor azon már lehetőleg ne változtass.

Alapvetően a személy/cég iránti érdeklődés adott, hiszen önként iratkozott fel a hírlevélre olvasó. A jelentkezés után, az első emaileket követően felül fogja bírálni saját döntését, jól tette-e hogy feliratkozott. Ehhez hozzájárul majd a tartalom minősége is, amit kap. Ennek előszobája az email tárgysora.

Bár nincs gyilkosan jó technika ennek megfelelő kialakítására, de azért néhány dolog segíthet. A megfelelően rövid, tömör, figyelemfelkeltő tárgysor kíváncsivá teszi az olvasót. Figyelj arra is, hogy mire vágyik a célközönséged. Milyen információ megszerzésére törekszik. Lehet gondolkodni, kérdést tartalmazó, illetve cselekvésre felszólító tárgymezőben is. Figyelni és tesztelni kell melyik válik be inkább a saját célközönségednél. Több magyar oldal kínál erre különféle lehetőséget.

A tárgysor tesztelés profi megoldása az A / B tesztelés. A hírlevélküldők általában alapból tartalmazzák. A tesztelésnek akkor van értelme, ha elegendő olvasóhoz jut el a tesztelés. Az elegendő itt 1000 fő körül lehet. Így induló vagy kis létszámú lista esetén nem fog valós képet nyújtani neked. Amíg el nem éred a fenti olvasói létszámot, addig hagyatkozz a célközönséged ismeretére és saját megnyitási tapasztalataidra. Minden közönség más. Időt és energiát igényel, megismerni, mi működik a legjobban a saját területeden.

Átkattintási arány (CTR)

Azok arányát mutatja, akik rákattintanak egy emailen belüli linkre. (összes kattintás / összes kiküldött e-mail)

A CTR a legnépszerűbb mérés, mivel könnyen kiszámítható teljesítményt mutat. Megmutatja, hány olvasó volt kíváncsi a tartalomra és nyitotta meg a linket. Minél célzottabb a tartalom, annál jobb lesz ez az érték.

Itt is az egyszerűség segíthet a jobb arányon. A egyszerű szöveges emaileket továbbra is kedvelik az olvasók, bár érdemes feltűnő, cselekvésre késztető gombot illeszteni a szöveg végére.

A tartalom legyen meggyőző és releváns.

Ha a megnyitás után a levélben szereplő linkre kevesen kattintanak, akkor a téma érdekelte az olvasóidat, de az ajánlatod nem ragadta meg őket. A megnyitott leveleknél 25-45%-a tekinthető átlagos átkattintási aránynak.

Visszafordulási arány

Mutatja a sikertelen kézbesítések számát. (összes visszapattant email/ összes küldött email)

Az emailek bizonyos részének visszapattanása elkerülhetetlen, viszont a javításra is akad lehetőség. Az úgynevezett kemény visszapattanás hátterében érvénytelen emailcím vagy egyszerű helyesírási hiba állhat. Ezeket a címeket érdemes azonnal eltávolítani a listádról, mivel az internet szolgáltató a spamek közé sorolhatja emiatt az üzeneteid. Az eltávolítással biztosíthatod a lista minőségének megőrzését.

A puha visszapattanások esetében az emailszerver észlel befogadási problémát. Ennek oka lehet a címzettnél létrejött átmeneti hiba (például lefagyott az e-mail szerver, vagy megtelt a postaládája). Itt is érdemes eltávolítani a problémás emaileket a listádról.

A listákat érdemes ilyen szempontból többször átnézned és frissen tartanod. A hírlevélküldő rendszerek általában ismerik ezeket a módszereket, elegendő csupán a szükséges beállításokat elvégezned.

Beállíthatod például a feliratkozók inaktívvá válását. Megmutatod a rendszernek, hány visszapattanás után minősítse a feliratkozót inaktívvá. Ezután az inaktív emailekre nem tudsz már emailt küldeni, ezek nem fogják rontani a statisztikádat, az emailszerver sem blokkolja a tőled érkező emaileket.

Az inaktívvá minősítés mellett törölheted is ezeket a címeket listáról.

Záró gondolatként.

Amikor már sikerült feliratkozókból listát gyűjtened, akkor törekedj arra, hogy csak olyan olvasót veszíts el, akit szeretnél. Például a rossz emailcímek miatt.

Figyelj a tárgysor és a tartalom összhangjára és az olvasók elvárt igényeire. Tartsd szem előtt a megfelelő minőségi szintet is. Ezek lassan, de biztosan építik a bizalmat olvasóid körében. Lehet, hogy nem hoznak olyan látványos és azonnali eredményeket, mint egy jól átgondolt és kivitelezett reklámkampány, de nem is ez a céljuk. Erősítik és kiegészítik egymást a reklámkampányokkal.

Ezeknek a mutatóknak a figyelése plusz időt és némi gyakorlatot igényelnek. A legoptimálisabb megoldás az lehetne, ha alap szinten ismered a működési mechanizmust, az összefüggéseket és kiadod a feladatot szakembernek. Így nem a te időd megy el erre. Valójában az örök visszatérő problémába ütközöl ilyenkor kisvállalkozóként: Az időd vagy a pénzed áldozd fel erre a célra?

Szerintem nem létezik erre jó és egyértelmű válasz. Minden vállalkozás esetében az egyéni igényekhez kell igazítani a teendőket. Nincs ez másként az online bizalom építése esetében sem. Tegyél meg mindent magad, amit csak lehetséges. Idővel érezni fogod, hol van az a pont, ahol már érdemes a munka egy részét vagy teljes egészét kiszervezned külsős szakemberekhez.

Itt van például a hírlevél készítés esete bizalom építés szempontjából. Több részből tevődik össze a terület. A hírleveleket meg kell írni. Szerezni kell feliratkozókat. Őket minőségileg ki kell szolgálni. A tapasztaltakat mérni kell a még jobb eredmények elérése érdekében. Mindegyik részterület a bizalomépítését szolgálja. Melyiket ad ki a kezedből és melyiket tartsd meg?

A válasz egyszerű.

Azt tartsd meg, amelyiknél a legtöbbet tudod adni. Ahol a személyes közreműködésed garantálja a legjobb eredményeket. Ha jól írsz, tartsd meg magadnak a hírlevél írás területét. Ha a számok világában vagy otthon és szeretsz méregetni, akkor az eredmények feldolgozása lesz a te területed. A többit idővel, egymás után szervezd ki és add oda területi specialistának.

Ha minden területet te magunk végzel, előbb – utóbb saját magad fogod akadályozni a vállalkozásod fejlődését. Ez pedig hatással lesz a minőségre és a bizalom megtartására is.


14 views0 comments

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round