• Andrea

A fától az erdőt…., avagy a társadalmi felelősségvállalás


Felkapott és egyben kényes kérdés is. Felkapott egyrészt, hiszen egyre több nagyvállalat oldalán olvashatunk ezzel kapcsolatos nyilatkozatot, anyagot. Másrészt pedig kényes, hiszen mi van azokkal a cégekkel, akik nem tesznek közzé ilyen társadalmilag felelős publikációkat. Ezek a vállalatok, vállalkozások nem felelősek társadalmilag?

Vagy hogy is van ez?

A fától az erdőt…., avagy a társadalmi felelősségvállalás

Szerintem a helyzet rém egyszerű. Felelősséget mindannyian vállalunk, Én, te, nonprofit szervezetek és cégek is. A felelősségvállalás természetes dolog magánemberként és vállalatként is. A magánemberként elkövetett társadalmilag felelős döntések, lépések azonban nem érdeklik a nagyvilágot különösebben. Egy- egy cica, kutya vagy bármilyen állat megmentése nagyszerű tett. A csoportosan elkövetett szemétszedés a közeli erdőben szuper tevékenység, mivel a saját környezeted tisztítod meg. Amikor önkéntesként segítesz embertársaidnak szintén remek gondolat, de ettől még a nagyvilágot ez magasról nem érdekli.

Emlékszem, amikor időseknek tanítottam számítógépes Word és internethasználati alapokat önkéntesként, nagyon jól éreztem magam. Lelkes nyugdíjas rajongótáborra tettem szert. Ma már ugyan nem tanítom őket, évek teltek el azóta, de még mindig van, akitől emailt kapok és van akivel a kapcsolatot is tartom. A szervezet, ahol önkéntes voltam, szintén elismert. De a nagyvilágot nem érdekelte, mit teszek szabadidőmben, önkéntesként. A környezetemben is sokan voltak, akik lebeszéltek és inkább a pénzkeresés felé lökdöstek vissza. A környezeti visszajelzések ellenére vagy éppen ezért remekül éreztem magam és sokat tanultam is tanítás közben.

Amikor azonban egy-egy vállalkozás társadalmi felelősségéről van szó, akkor más a helyzet. A vállalat valamit képvisel. A vállalat megnyilvánulásaira oda figyel a nagyvilág, a környezet. A cég lépéseit a beszállítók, a vevők is követik. Gondold csak el, milyen más a helyzet, amikor például a TV2 rendez állatmentő, állat örökbefogadó napot. Az ilyen események nagy csinnadrattával, nagy visszhanggal valósulnak meg.

Az ilyen jellegű vállalati megnyilvánulások jó lehetőséget kínálnak, nekünk magánembereknek, hogy szervezett körülmények között tehessünk jót valamilyen témában, valamilyen területen. Az ilyen megnyilvánulások jót tesznek a felkarolt ügynek is. Ilyenkor például több állatot fogadnak örökbe vagy jobban figyelünk a természeti környezetünkre és így tovább.

És természetesen jót tesz a cégnek is. Népszerűséget hoz és bizalmat kelt a beszállítók, a vevők és a munkavállalók körében is. A cégek esetében a társadalmi felelősségvállalás üzlet is. Optimális esetben a vállalat természetesen SZERETNE JÓT TENNI. Tekintsük ezt alaphelyzetnek. Emellett azonban komoly üzleti érdekek is meghúzódnak a háttérben.

Az elégedett beszállító ragaszkodni fog a vállalathoz. Elképzelhető, hogy kedvezményeket érhetsz el náluk pusztán azért, mert társadalmilag felelős vagy. A vevők is ragaszkodni fognak a céghez, hiszen ha már alapból jó szolgáltatást, terméket kapott tőled, akkor miért ne maradna nálad akkor, amikor megtudja, a céged emellett még társadalmilag felelős is.

És a munkavállalók. A cég társadalmi felelősségvállalásával a lojalitásuk növelhető a vállalatoddal szemben.

Oda szerettem volna eljutni, hogy valamilyen mértékben mindannyian társadalmilag felelősek vagyunk. Magánemberként és cégvezetőként is. Csupán az a kérdés, cégvezetőként tudatosan aknázod-e ki a kínálkozó lehetőségeket e téren. Vajon vállalkozásod javára fordítod-e a magán, illetve a céges jó cselekedeteidet? Üzleti partnereid, vevőid tudnak -e ezekről a jótettekről? És a munkavállalóid? Őket bevonod az ilyen jellegű folyamatokba?

Kommunikálod ezeket feléjük?

Nem?

Miért nem? A jó cselekedet önmagában kevés. Vállalkozásvezetőként kötelező ezeket ismertetned a vállalkozásod környezetében lévőkkel is. Igen, ezekről beszélned kell, mert hosszú távon komoly értéket képviselnek és előnyhöz juttathatják vállalkozásodat. Megosztani ezeket nem is olyan bonyolult. Legtöbb esetben elég néhány oldal, melyen beszámolsz a vállalkozás jó cselekedeteiről. Még jobb, ha fotókat is készítetek az eseményről és azzal egészítitek ki a szöveges anyagot. Az ilyen összeállításokat a jó cselekedetekről éveken át felhasználhatjátok a céges prospektusokban is.

Az ilyen tudatosan alakított kommunikáció meghozza gyümölcsét. Nyugodtan elfeledheted az aranyhalat. A kívánságaid teljesüléséről magad gondoskodhatsz.

Hiszen jó tett helyébe…….


9 views0 comments

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round