• Andrea

A Brexit után Anglia már nem érdekes!


Ezt miből gondolod?

Esetleg van valamilyen tuti információd? Igen? Akkor oszd meg velünk is, biztos többeket érdekelne.

Vagy csak arról van szó, hogy úgy gondolod, úgy érzed, az angliai lehetőségeknek vége? Amennyiben ez utóbbiról lenne szó, kérlek olvasd el ezt a blog bejegyzést.

Kezdjük ismét ott, hogy a Brexit egy jelenleg zajló folyamat, aminek a vége legkorábban 2019-ben várható. A BBC 2017 március 29.-én megjelent cikke egész pontosan 2019 március 29-t, egy pénteki napot jelölt meg a folyamat befejezéseként. Az pedig még kicsit odébb van. A tárgyalások közben számtalan most még esetleg nem is látható részlet kerülhet felszínre. Ennek megfelelően az ezekkel kapcsolatos megoldások teljes köre sem ismert ma még.

A Brexitre nincs precedens. Nem volt még tagállam, mely kilépett volna az Európai Unióból. Ennek megfelelően Nagy-Britannia úgy véli nincs lehetőség a visszafordulásra, ha valamely tagállam rálépett a kiválás útjára. Szintén a BBC , korábban már említett cikke szerint, az Európai Tanács elnöke Donald Tusk, úgy véli 50. cikkely visszafordítható, a kilépési folyamat közben meggondolhatja magát a kilépni szándékozó. Bár hozzátette nem valószínű, hogy bármely politikus Nagy-Britanniában lehetővé tenné egy ilyen visszafordulást (U-turn).

Visszafordulás ide, visszafordulás oda, a hangsúly inkább azon van, hogy nincs precedens a kilépésre. Nincs gyakorlat a folyamat végig vitelére, így könnyen elképzelhető, hogy menetközben újabb problémák, akadályozó tényezők merülnek fel. Elképzelhető, hogy ezek hatására az a bizonyos márciusi péntek, amikorra a kilépés előirányozott, elcsúszik.

A Brexit óta folyamatosan szárnyra kapnak olyan hírek, hogy az Egyesült Királyság bezárja kapuit a külföldiek előtt. Ezzel kapcsolatban már írtam egy blogbejegyzést.

A híreszteléseknek merőben ellent mond például az egyik tegnap reggeli rádiós hír, miszerint Anglia a Brexit után szeretettel és nyitott kapukkal várná a külföldi fiatalokat. Egész pontosan a 18-35 év közötti fiatalokat csábítana az alacsonyabb képzettséget igénylő munkakörökbe, például építőipar területére a brit gazdaság. A fiatalok szülők nélkül utazhatnának ki a szigetországba és szociális segélyt sem kérhetnének, viszont munkát kapnának Angliában. És ez csak egy szegmense az angol munkaerő piacnak

Attól, hogy a brittek kilépnek az Unióból, az angol vállalkozás alapítása ugyanolyan jó lehetőség maradhat. Az angol vállalkozás éppen úgy segíthet a nemzetközi terjeszkedésben, hiszen az angol cégek nemzetközi megítélése nagyon jó.

A Brexit arra sincs hatással, hogyha valaki a magyar cégének szeretne nemzetközi ismertséget szerezni, akkor Anglia lehet a megfelelő nyitólépés. Ez sem attól függ, hogy beszélhetünk-e uniós tagságról vagy sem.

Ami a legfontosabb a leírtakból.

A Brexit egy változás, mely erős hatással lesz a gazdasági életre, a nemzetközi gazdasági folyamatokra is. De!

Minden vállalkozásnak létezik egy saját kidolgozott stratégiája, - optimális esetben-, ami mentén gondolná a cég növekedését, a nemzetközi terjeszkedését.

Ez jelenti az alapot a lépések tervezésekor. Ebbe a folyamatba, ebbe a stratégiába kell beleilleszteni a Brexit okozta esetleges változásokat. És nem fordítva! A Brexit hatására eldobni a korábbi terveket.

A teendő tehát nem más, mint a Brexit folyamatának figyelemmel kísérése és a saját céges stratégiához illesztése.


11 views0 comments

szövegírás

egyéb információk

 kapcsolat

szövegírás partnerek

ingreenlogo.png
kszgysz_logo.png
Kexport_logó.png
ASZEK logó.png

 created by Andrea Koza 2016

  • Facebook Black Round