Kalifornia és az időjárás

September 9, 2015

 

A globális felmelegedés miatt egyre forróbb a légkör Kaliforniában. Az évek óta tartó szárazság megmutatja, hogyan képesek az emberek, a farmerek, a vállalkozások és a hatóságok megbirkózni ezzel a helyzettel.

A Public Policy Institute of California (PPIC) kutatóintézet tanulmánya a szárazság következményeit mutatja be.

A városok és a nagy mezőgazdasági termelők akár  további két-három évig tartó szárazságot is átvészelnének, szemben a kisebb vidéki közösségekkel, melyek az eddigieknél is súlyosabb károkat szenvednének el.

 

Sok szakértő abban bízik, hogy a Karácsony idején, a Csendes- óceán térségében kialakuló El Nino  véget vethet a térség szárazságának, hiszen ez az időjárási jelenség az USA délnyugati részén esőzéseket hoz.

 

A szárazság ugyan az egész államot sújtja, ám a tanulmányból kiderül, hogy a városi régiók, a korábbi forróságok nyomán jelentősen javítottak vízgazdálkodásukon, így ma már sokkal ellenállóbbak a korábbi szárazságokhoz képest. A kaliforniai nagyvárosokban és elővárosokban él a helyi népesség 95 százaléka, -és a népesség  több mint nyolcmillióval nőtt az elmúlt 25 évben -.

 

A farmerek sérülékenyebbek ugyan, de földjeik  termelékenységét kisebb átszervezéssel megőrizték. Műveletlenül hagyják a nagy vízigényű vetésterületeket, amelyeken főleg szántóföldi növényeket termelnek, és jobban kihasználják a talajvízben rejlő lehetőségeket. Nagyobb figyelmet fordítanak a nagyobb bevételt ígérő gyümölcsfa- és szőlőművelés felé.

 

Leginkább az alacsony jövedelemmel rendelkező helyi közösségeknél védtelenek a nagy és hossza tartó szárazsággal szemben.  Nagy károkat szenvednek Kalifornia vizes területei, a folyóvölgyek és az erdők biológiai sokfélesége. A szárazság folytatódása közel 20 helyi halfajta eltűnésével fenyeget és a várhatóan csökkenni fog a térségben a vándormadarak száma. 

Please reload

Please reload

September 2, 2019

Please reload