Te miért költöznél?

October 20, 2016

Aki költözött már életében, az tudja, milyen felfordulással jár egy-egy címváltozás.  Az ember lánya átmenetileg dobozból élő - öltöző idegbeteg cicává válik.  A költözés után még sokszor hónapokig akad egy-egy doboz, amely tartalma nem találja helyét az új otthonban. Azután, mikor egy - két tárgy végleg elveszik a dobozrengetegben, valahogy mégis helyreáll a rend és minden kidobozolásra kerül.

 

Költözni általában önszántunkból szoktunk. Találunk valamilyen szuper lakást, házat, mely jobban megfelel az elképzelt eszményi életünknek. Tedd a szívedre a kezed, te is inkább önszántadból és nem muszájból költöznél.

Pedig sokan vannak, akik muszájból költöznek.

 

Nem, nem a bank által kiköltöztetett családokra gondolok. Létezik a „muszáj” költözésnek egy új kategóriája is, mely idén nyáron született meg. Ez a költözés rögtön egy egész falut érintett. Idén nyáron ugyanis egy teljes falut kellett elköltöztetni. Hogy mi volt a költözés oka?

 

A klímaváltozás.

 

Amerika északi részén, a Bering- szoros térségében, Alaszkában, Shishmarefből kellett 650 főt kitelepíteni a klímaváltozás miatt. A település partvonala 3 méterrel csökken évente, aminek hátterében a globális felmelegedés okozta áradások és az erózió áll. A településen őslakosok élnek és főleg halászattal, vadászattal foglalkoznak.

 

 

A térségben egyre több település fontolgatja a kiköltözést.

 

 Azon gondolkodtam, mit is érezhetnek ezen a kis településen élő emberek, hátra hagyva otthonukat, múltjukat.

Azon gondolkodtam, mit is éreznék én, ha a költözésen kellene gondolkodnom, mert a kertem mérete évente 3 méterrel csökkenne.

 

Te mit éreznél, ha el kellene hagynod az otthonod „muszáj”-ból?

(képek forrása: google.hu, epa.gov)

Please reload

Please reload

September 2, 2019

Please reload